Panasonic neemt Sanyo over voor 6,4 miljard dollar

Panasonic heeft voor 6,4 miljard dollar een meerderheidsbelang van 70 procent in Sanyo Electric verworven. Het bedrijf kocht drie grootaandeelhouders uit, waarvan Goldman Sachs als laatste overstag ging.

De combinatie van Panasonic, ’s werelds grootste fabrikant van plasma-tv’s, en Sanyo Electric, marktleider op het gebied van oplaadbare batterijen, is met een gezamenlijke jaaromzet van 120 miljard dollar de op een na grootste Japanse elektronicafabrikant. Alleen Hitachi is nog wat groter.

Volgens  Reuters, dat zich baseert op welingelichte bronnen, zou Panasonic 131 yen, omgerekend 1,02 euro, per Sanyo-aandeel hebben geboden, een yen meer dan een eerder bod. Het aandeel Sanyo noteert op de beurs van Tokyo op het moment van schrijven een koers van 141 yen of 1,09 euro. Volgens Reuters vond Goldman Sachs het eerdere bod te laag, maar besloot het alsnog zijn aandeel van 29 procent in Sanyo Electric te verkopen vanwege de slechte vooruitzichten voor Japanse makers van consumentenelektronica.

Naast Goldman Sachs hebben ook Daiwa Securities Smbc en Sumitomo Misui Banking, goed voor een aandeel in Sanyo van respectievelijk 29 en 12 procent, besloten op het bod van Panasonic in te gaan. Op basis van de prijs per aandeel van 131 yen zou het totale overnamebedrag ongeveer 4,4 miljard euro bedragen.

Vorige maand kondigde Panasonic aan dat de verwachte nettowinst van het concern met negentig procent naar beneden wordt bijgesteld en dat het bedrijf gaat reorganiseren vanwege de wereldwijde financiële crisis.