Kwalitatieve airconditioning

Voor particulieren en bedrijven

Lucht-Water Warmtepomp

Energie uit de natuurlijke omgeving

Warmtepompen zijn duurzame energiesystemen die energie uit de natuurlijke omgeving halen en omzetten in bruikbare warmte. Warmtepompen zijn hét alternatief voor uw cv-ketel.Een warmtepomp werkt als een omgekeerde koelkast. Een koelkast onttrekt warmte aan wat er in de koelkast staat en geeft die via een circulerende vloeistof af naar buiten, een waterpomp onttrekt warmte aan iets buiten en geeft die af naar binnen. Een warmtepompsysteem is duurzaam: het rendement voor verwarming is 140 tot 200 procent. De bron van warmte is bovendien onbeperkt en kosteloos beschikbaar: grond- en oppervlaktewater, buitenlucht en ventilatielucht.

Hierboven ziet u het principe van de lucht/water warmtepomp: de verdamper(1) onttrekt warmte aan de buitenlucht. Dit wordt mogelijk gemaakt doordat de compressor(2) zorgt voor een lage druk in dit gedeelte van het systeem, waardoor het aanwezige koudemiddel gaat verdampen (in de verdamper) en de warmte in zich opneemt. Bij de condensor(3) wordt door de drukverhoging m.b.v. de compressor het koudemiddel op nog hogere temperatuur gebracht, waarna de warmte wordt afgegeven aan het water in de ketel. De cv-pomp zorgt dan weer voor het rondpompen van dit water in het systeem dat zo de warmte naar de laagtemperatuur radiotoren en/of de vloerverwarming transporteert waar deze wordt afgegeven aan de ruimte.

Bij lucht/lucht warmtepompen (airconditioners) is de ketel niet aanwezig maar blaast de lucht gewoon langs de lamellen van de verdamper, zodat aan de ene zijde warmte aan de lucht wordt onttrokken door de verdamper (binnen wanneer we gaan koelen) en aan de andere zijde warmte aan de lucht wordt afgegeven d.m.v. de condensor (hier buiten als we gaan koelen). Al onze geleverde airconditioners zijn standaard uitgerust met zo’n warmtepomp.

Doordat warmtepompen minder energie nodig hebben en daarmee de uitstoot van CO2 verminderen is het een oplossing voor milieubewuste consumenten. Het klimaat verandert. Wereldwijd zijn de effecten zichtbaar. Om de gevolgen van de opwarming van de aarde zoveel mogelijk te beperken moet de CO2-uitstoot naar beneden.

Wilt u meer weten over warmtepompen? Onze gespecialiseerde en ervaren adviseurs geven u graag een gepast advies. Neem vrijblijvend contact met ons op, wij helpen u graag verder.


Download Lucht-Water Warmtepomp Aquarea (3,0 MB)